Undgå skader ved havearbejde

De fleste husejere kender det; tocifrede varmegrader, høj sol og fuglefløjt – det er tid til havearbejde igen – og dermed en kraftig øgning af belastninger på led og muskler for en fritidsgartner.

Tunge løft, vrid i kroppen, arbejde over skulderhøjde – var haven en arbejdsplads, ville arbejdstilsynet nok lukke den.

Men hvorfor har så mange af os svært ved at lytte til de stop/pausesignaler kroppen sender ?
Delvis fordi vi kan ”styre” eller overhøre det smertesignal, en muskel sender, så selvom vi får ondt, kan vi vælge at fortsætte med f.x. at blive stående i den foroverbøjede stilling eller blive ved med at klippe hækken over skulderhøjde.

Forebyg skader ved havearbejde

De simple råd til at forebygge den værste muskelømhed er:

  • Hold pauser.
    Både pauser hvor du er helt inaktiv, men prøv at tænk sideskift ind i dit havearbejde også, så du også undgår de ensidige belastninger. Det vil altid føles akavet at skifte skovl eller hækkeklipper over i den anden hånd, men faktisk skal du sandsynligvis ikke bruge mange minutter, før du har oparbejdet den motoriske færdighed til at udføre opgaven stort set lige så godt som med din favoritside. Så prøv at give det et skud, også selvom du sikkert vil møde lidt frustrationer undervejs – på den lange bane vil din krop takke dig for det.
  • Undgå alt for tunge løft; invester fx i en sækkevogn til krukker o.lign.
  • Undgå vrid i kroppen; næse og fødder skal pege i samme retning, hvis du løfter.
  • Lav bagoverbøjninger i dine korte pauser: gør dig lang, sæt hænderne som om de skulle i baglommerne og svaj bagover med ryggen.

Stræk ud

Var havearbejde en sport ville stræk og udspænding være naturligt efterfølgende, så det kan du selvfølgelig vælge også gøre.