Hvor har du ondt?
Fysioterapeuten kan afhjælpe gener og smerter i bevægeapparatet. Al behandling begynder med en meget grundig undersøgelse, hvor vi finder årsagen til dit problem. Indsigt i årsagen til dine gener er med til at hjælpe behandlingen på vej.
Husk at fysioterapeuten også kan hjælpe dig, hvis du ikke har ondt, men blot vil bedre dit funktionsniveau eller optimere din performance.
Rygproblemer og nakkegener
Langt de fleste har prøvet at have ondt i ryggen. Det er meget smertefuldt, men heldigvis er der sjældent sammenhæng mellem smertens styrke og selve skadens karakter.
Klinikkens fysioterapeuter har stor erfaring med undersøgelse, behandling, vejledning og træning af nakke- og rygrelaterede problemer. Flere er specialister i diskusprolapser, nerveafklemninger, piskesmæld, hovedpiner og instabilitet (ledskred).
Rygundersøgelsen er meget grundig, og vi bruger god tid på at finde ud af præcis, hvor problemet opstår. Behandling af rygsmerter er ofte en tæt kombination af fysioterapi, egentræning og anbefalinger til hvilestillinger, arbejdsstillinger og adfærd under idræt. Fysioterapeuten screener dig for alvorligere årsager til dine ryggener og orienterer din læge, såfremt behandlingsforløbet ikke går som forventet.
Sportsskader og optimal performance
Intet er mere frustrerende end en idrætskade midt i et træningsforløb! Flere af fysioterapeuterne hos os er selv (eller har været) aktive sportsudøvere på både motionist- og eliteplan og er tilknyttet sportsklubber. Så vi ved meget om skadesproblematikker og udfordringer i tilbagevenden til din sportsgren. På baggrund af skadens karakter og dit sportslige ambitionsniveau sammensætter vi et individuelt trænings- og behandlingsforløb, der hjælper dig trygt over skaden, så hurtigt som det er forsvarligt.
Du kan også bruge vores fysioterapeuters ekspertise til at optimere din performance. Vi kan analysere dine bevægemønstre, hvad enten det drejer sig om løb, ketchersport eller andre former for boldspil og hjælpe dig til at yde endnu mere inden for netop din idrætsgren.
Hovedpine og svimmelhed
Spændingshovedpine og nakkesmerter er begge almindeligt forekommende gener, og derfor er det oplagt at gå til fysioterapeuten for behandling. På baggrund af en grundig undersøgelse og kortlægning af sygehistorie og årsager til hovedpinen sammensætter fysioterapeuten et behandlings- og træningsforløb, der løser op og får hovedpinen til at slippe.
Skuldersmerter
Smerter og gener i skulderen er meget almindelige, og omkring 75% af alle skuldergener skyldes irritation i senerne omkring skulderen. Det betyder, at skulderen kan (og skal) trænes. Kunsten er at dosere og designe træningen, så man ikke risikerer en ny overbelastning og dermed forlænger genoptræningsperioden. Fysioterapeuten guider dig gennem forløbet, så du så hurtigt, som det er forsvarligt, kan vende tilbage til normale aktiviteter.
Andre skuldergener og skader kan være: frossen skulder, slimsækbetændelse, følger efter akut opståede skader og følger efter brud. Her laver fysioterapeuten et individuelt behandlings- og træningsforløb, der afhjælper smerten og træner dig op igen.
Albue – hånd – fingre
De mest almindelige gener i albuen er smertetilstande på ydersiden (kaldet tennisalbue) eller smerter på indersiden (kaldet golfalbue) og begge dele skyldes en ikke-bakteriel betændelse i senehæfterne (inflammation). En anden diagnose, som også kan give albuesmerter er såkaldt musearm. Dog kan smerter i albuen også komme fra fx skulder, nakke eller håndled. Derfor foretager fysioterapeuten en grundig undersøgelse, for at finde årsagen til smerterne i albuen. Derudfra laver vi et individuelt behandlings- og træningsforløb.
Hånd- og fingerskader efter brud og fald er almindelige. De fleste kommer sig efter en håndskade, men i nogle tilfælde sætter skaden sig som gener i led, nerver og sener. Her hjælper fysioterapeuten med at korrigere leddene og behandler senerne.
Hofte, knæ eller fod
Hofte, knæ og fod er indbyrdes afhængige. Fx kan en skæv fodstilling betyde, at kroppen kompenserer ved at ændre stilling i hofte og knæ, og det giver overbelastning af leddene.
Knæsmerter blandt unge er almindeligt og skyldes ofte en ubalance i muskulaturen omkring knæskallen. Hvis det ikke behandles kan det på sigt udvikle sig til slidgigt i knæet. Behandlingen er oftest træning som det mest effektive til denne lidelse, og kan suppleres med korrigerende indlæg i skoen. Vi sammensætter det korrekte øvelsesprogram og hjælper med at vælge det rette indlæg.
Hoftesmerter kan også skyldes slidgigt i hoften. Med den rette kombination af behandling og træning, kan det ofte lade sig gøre at genoptage tidligere aktiviteter, og samtidig udskyde eller undgå en udskiftning af hofteleddet. GLAD træning er en effektiv måde at genoptræne hoften på.
Foden er en unik konstruktion med talrige lette knogler og mange led (foden rummer 25% af kroppens knogler, men de vejer blot 2-4 gram stykket). Foden er samtidig fundament for hele kroppen. Når hælen sættes i ved et skridt er belastningen på foden op til 2,5 gange din kropsvægt, og du tager op til 15.000 skridt dagligt. Den ideelle, normale fod med en harmonisk svang og en symmetrisk midterstilling af hælen er ikke længere det normale. De fleste danskere har tendens til platfodethed, og går således rundt på et skævt fundament. Alt efter graden af belastning udgør det en større eller mindre risiko for foden selv eller det, der ligger over: knæ, hofter, ryg og nakke.
Fysioterapeuten undersøger din fodstilling både statisk og dynamisk. Nogle gange får du tilbudt et indlæg og specielle øvelser til træning af dit fodproblem. Gener højere oppe i kroppen kan også stamme fra fødderne, fordi kroppen kompenserer for eventuelle skævheder.
Neurologiske skader
Neurologiske skader kan opstå som følger efter blodprop eller hjerneblødning eller ved kroniske lidelser som fx Parkinsons sygdom og sklerose. Som regel vil den fysioterapeutiske behandling bestå af træning på mindre hold med god tid til alle. Enkelte modtager individuel behandling.
Neurologiske skader kan berettige til vederlagsfri fysioterapi. Her gælder særlige regler, som vi gerne hjælper dig med at finde rundt i. Bare ring, så informerer vi dig om dine rettigheder på området. Du kan også læse om reglerne på sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Vores klinik er handicapvenlig indrettet og er ”God Adgang”-certificeret i 2023. Er du kørestolsbruger kan du benytte vores handicap-parkering lige ved døren med indkørsel fra Drewsensvej 34. Her er der også niveaufri adgang.
Gigt
Gigt den mest udbredte kroniske sygdom i Danmark, og cirka 700.000 mennesker er berørt af gigt. Typiske gigtlidelser er slidgigt, gigtsygdomme i ryggen og leddegigt, hvoraf slidgigt er den hyppigst forekommende. Fælles for næsten alle gigtsygdomme er smerter i muskler, led og ryg. Fysioterapeuten kan både vejlede omkring livsstil og træning, og give lindrende behandling af muskler og led. Gigt kan ikke helbredes, men tidlig indsats kan være en god investering i et længere og bedre liv med sygdommen.
Silkeborg Fysioterapi- og Træning tilbyder også forløbet GLA:D (Godt liv med Artrose i Danmark). Læs mere her
Bækkensmerter og inkontinens – underlivssmerter
Hvis du har svært ved at holde på vandet, fx når du griner, hoster eller nyser kan det ofte afhjælpes ved fysioterapi til bækkenbunden – og det gælder både mænd og kvinder!
Fysioterapi kan også ofte afhjælpe smerter i bækkenet. Smerter i bækkenet under graviditeten lindres med instruktion i skåneprincipper, stabiliserende øvelser og evt. tapning. Også kvinder, der efter fødslen har en smerteproblematik eller fornemmelse af ikke at kunne få fat i bækkenbunden, har gavn af fysioterapi. Dette gælder også smerte i forbindelse med samleje.
Mænd har også gavn af træning af bækkenbunden. Bækkenbundstræning er effektiv ved for tidlig sædafgang, erektiv dysfunktion, efterdryp og inkontinens fx efter prostataoperation.
Klinikkens specialist på området hedder Jannie. Jannie arbejder med diagnosticering, behandling og træning af bækken og bækkenrelaterede problemer, herunder bækkenløsning og inkontinens.