Skip to main content

Tennisalbue

Er en ikke helt dækkende betegnelse, da de fleste tennisalbuer ikke nødvendigvis er opstået ved tennis, men også ved fx. gentagne arbejdsbelastninger. Konkret drejer det sig som regel om en overbelastning/inflammation(= ikke-bakteriel betændelse) af senerne på ydersiden af albuen, men årsagen kan også skyldes en vis nedbrydning af senevævet. Der sidder der forholdsvis mange senehæfter fra hånd og fingrenes strækkemuskler på et lille område. Hvis du allerede har en tennisalbue, vi du sikkert kunne nikke genkendende til smerter ved selv små belastninger som fx. vride karklud, løft af kaffekop mv.

Nogle gange forsvinder en tennisalbue af sig selv, men hvis ikke, hvad kan du så selv gøre? Selvom du har symptomerne på en tennisalbue, kan du alligevel godt begynde med både styrke og strækøvelser. Kunsten er at ramme det rette niveau især for styrkedelen, som til gengæld også har den bedste effekt. Find fx. en 5 liters dunk med et brugbart håndtag, hæld fx. 1/2 liter vand i dunken. Sæt dig ved et bord med underarmen støttende på bordet og hånd og dunk hængende ud over bordkant. Løft roligt hånden op og ned 10 -12 gentagelser og ialt 3 sæt. Den aktuelle anbefaling er at træningen skal være smertefri. Du kan skalere vandmængden op eller ned, alt efter hvor belastende det føles, men som tiden går, skal du øge belastningen gradvist. Yderligere dosering af træning samt prognose er individuel afhængigt som fx. alder og træningtilstand. Generelt er prognosen god, men tilstanden kan være længerevarende og op til 2 år. Træn kun hver 2. dag da restitution er vigtig for vævsopbygningen.

Udspænding af tennisalbuen kan du lave ved at bruge den modsatte arms hånd til at overstrække hånden ca. et minut. Du må gerne lave strækket flere gange dagligt.

Hos Silkeborg Fysioterapi og Træning vil vi altid forsøge at finde årsagen til tennisalbuen. Det kan være enten en direkte overbelastning som mange gentagne bevægelser og/eller en fejlbelastning, fx. en uheldig slagteknik. Der kan også være en sammenhæng mellem nærliggende led fra nakke, skulder og hånd og din tennisalbue. Så et besøg hos fysioterapeuten vil som regel altid gøre dig klogere på muligheden for en adfærdsændring og dermed mindske dine gener.

Den direkte behandling af en tennisalbue vil typisk være massage, akupunktur, elterapi, stræk, mobilisering og taping.

Book en tid

Ring på 86821041

Her får du fat i vores dygtige sekretær Annemarie, som på baggrund af dine symptomer og evt. henvisning fra lægen finder den fysioterapeut, der bedst kan afhjælpe netop dit problem. I fællesskab finder I en tid til første undersøgelse.

Du kan også booke online.


Mød vores specialister inden for området

Billede af Johan Thorup Nielsen

Johan Thorup Nielsen

Johan er en erfaren klinikfysioterapeut og trives således både med behandling af kronikere og ambitiøse idrætsudøvere. Sideløbende har Johan gennem årene også fungeret som klinisk vejleder for de ældste studerende fra Aarhusskolen og i 5 år drevet eget motionscenter.
Billede af Peter Hansen

Peter Hansen

Peter har flere års klinisk erfaring hvor han både har arbejdet med børn og voksne. Den motoriske udvikling hos børn er vigtig for en god indlæring, og dette er en vigtig hjørnesten for Peters arbejde som børnefysioterapeut og gymnastik instruktør gennem mange år. For at skabe et godt forløb med dine problemer i henholdsvis nakke, Skulder og lænderyg kan det være vigtig med en kombination af træning og manuel behandling.